Νέα Μοντέλα

  
rmk electric motorcycle header

Με ζάντα-κινητήρα χωρίς κέντρο

Κάθε μέρα διαβάζουμε για μια νέα ηλεκτρική μοτοσυκλέτα ή σκούτερ που σχεδιάζεται σε κάποια γωνιά του πλανήτη. Η αγορά της επόμενης μέρας δεν περιγράφεται μόνο με τη στρατηγική των μεγάλων κατασκευαστών, αλλά και από τις εκατοντάδες start-ups ανά τον κόσμο που δεν αισθάνονται τον περιορισμό της ίδιας τους της παράδοσης, αλλά σχεδιάζουν πραγματικά σε λευκό χαρτί και ενίοτε βγάζουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Η RMK Vehicles είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Πρόκειται για μια νεοσύστατη Φιλανδική εταιρεία, της οποίας τα πρώτα σχέδια είδαμε πριν περίπου δύο μήνες. Τώρα οι Φιλανδοί ανακοινώνουν πως το πρωτότυπο Ε2 θα παρουσιαστεί επίσημα φέτος και θα μπει στην παραγωγή το 2019.

rmk electric motorcycle e2 3

Η μοτοσυκλέτα είναι ένα υβρίδιο ανάμεσα σε ένα κλασικό roadster και ένα cruiser – το δεύτερο αποκλειστικά και μόνο λόγω της επιλογής θέσης των μαρσπιέ.

Το σημείο αιχμής του Ε2 είναι φυσικά ο πίσω τροχός, η ζάντα του οποίου χωρίζεται σε δύο μέρη. Το σταθερό κομμάτι της, που στερεώνεται στο ψαλίδι, φέρει στο κέντρο του έναν πρωτότυπο ηλεκτρικό κινητήρα που σχεδίασε και πατεντάρησε ο Teemu Saukkio για την RMK και ο οποίος κατασκευάζεται στη Φιλανδία από συνεργαζόμενες εταιρείες.

rmk e2 update 5

Τροφοδοτείται από μια συστοιχία μπαταριών με στοιχεία Li-ion 18650 και ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικές χωρητικότητες. Το βασικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει ένα μοντέλο βάσης με απόδοση 67 hp και 33 kg.m, με τελική ταχύτητα ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 160 km/h και μέγιστη αυτονομία της τάξης των 200 με 300 χιλιομέτρων, ανάλογα με την επιλεχθείσα μπαταρία.

Στα πιο πρόσφατα επίσημα ψηφιακά σχέδια που κυκλοφόρησε η RMK, δε γίνεται καμιά προσπάθεια να κρυφτούν τα καλώδια τροφοδοσίας του μοτέρ, μα απεναντίας γίνονται έντονα πορτοκαλί και ενσωματώνονται στο συνολικό σχέδιο.

rmk electric motorcycle rear wheel

Στα υπόλοιπα μέρη της η μοτοσυκλέτα είναι μάλλον απλή και αναμενόμενη, ωστόσο οι προμηθευτές αναρτήσεων και φρένων μάλλον θα γίνουν γνωστοί όταν η παραγωγή θα έχει οριστικοποιηθεί. Αρχικά το πλάνο είναι μέσα στο 2019 η γραμμή παραγωγής να βγάζει περίπου 150 μοτοσυκλέτες τον χρόνο, με αυξητική τάση το 2020.

Οι πρώτες παραδόσεις προβλέπονται για το καλοκαίρι του 2019, σε τιμή που εκτιμάται γύρω στα €25,000. Προφανώς η τιμή θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το πακέτο μπαταριών και τις όποιες άλλες δυνατότητες επιλογής προσφέρει η RMK, πάντως δύο πράγματα είναι σίγουρα: τα €2,000 προκαταβολή και η αλμύρα της τιμής που αντανακλά την τεχνολογική πρωτοτυπία, τη μοναδικότητα και την πολύ μικρή παραγωγή. Κοινώς, μπουτίκ.

rmk e2 1

rmk-electric-motorcycle-header.jpgrmk-e2-update-5.jpgrmk-electric-motorcycle-e2-3.jpgRMK-E2-Electric-Motorcycle-04.jpgrmk-electric-motorcycle-rear-wheel.jpgrmk-e2-1.jpg