Νέα Μοντέλα

eezon 13

Πρωτότυπο σύστημα ευστάθειας

Η Eezon είναι μια νέα Ισπανική εταιρεία για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα, όμως φαίνεται πως θα τη μάθουμε καλύτερα στο κοντινό μέλλον. Ο λόγος είναι το πρωτότυπο τρίκυκλο σκούτερ που σχεδιάζει να κατασκευάσει και το οποίο πρωτοπαρουσίασε στις αρχές του Οκτώβρη.

Το e3 είναι ένα ηλεκτρικό σκουτεράκι πόλης που ξεχωρίζει κυρίως για το πίσω του σύστημα με τους δύο τροχούς. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από εδώ τη γνωριμία μας με το e3, μιας και στο πίσω αυτό μέρος συγκεντρώνεται η τεχνολογική καινοτομία της Eezon.

eezon 10

Το σκούτερ διαθέτει δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα στο κέντρο κάθε πίσω τροχού και τα χρησιμοποιεί για να βρίσκει ευστάθεια μέσω της τεχνικής Torque Vectoring. Στην ουσία αυτό που κάνει είναι να χρησιμοποιεί τον κάθε τροχό ανεξάρτητα για να επιτυγχάνει σταθερότητα – περίπου με την ίδια λογική που το δίτροχο πατίνι της Segway μπορεί να στέκεται όρθιο μόνο του – ενώ διαθέτει και όπισθεν.

Το e3 μπορεί να κρατά την ισορροπία του ακόμη και όταν είναι σταματημένο χωρίς ο αναβάτης να πατά πόδι κάτω, χάρη στον έξυπνη λειτουργία των δύο ηλεκτρικών κινητήρων. Εν κινήσει, τα δύο μοτεράκια συνεπικουρούν στην ευστάθεια του συνόλου, επιτρέποντας στροφή με μεγάλες κλίσεις χωρίς τον φόβο γλιστρήματος, αφού μόλις οι αισθητήρες του σκούτερ αντιληφθούν κάποιον τροχό να σπάει πρόσφυση το σύστημα μοιράζει τη δύναμη έτσι ώστε να ακυρώσει το γλίστρημα.

eezon 9

Η πίσω ανάρτηση ανατίθεται σε ένα σύστημα που η Eezon αποκαλεί DIDTS, δηλαδή Dual Inertial Damping and Tilting System. Πρόκειται για μια κατασκευή που συνδέει τα δύο ψαλίδια μέσω αξόνων και βάζει ένα αμορτισέρ στο κέντρο περιστροφής του πίσω συστήματος.

Η ισχύς του e3 παράγεται από δύο ηλεκτρικούς κινητήρες που αποδίδουν μέση ισχύ 10 kW (13.4 hp) με κορύφωση στα 19 kW (25.5 hp) και επιλογή χαρτογραφήσεων (Eco και Performance). Η δε ροπή που ανακοινώνεται είναι απλά συναρπαστική: 34.7 χιλιογραμμόμετρα! Η Ισπανική εταιρεία θα το πουλά με δύο τύπους διαθέσιμων μπαταριών, αμφότερες αερόψυκτες λιθίου-ιόντων με χωρητικότητες 4 και 6 kWh στα 72 V, οι οποίες προσφέρουν αυτονομία 135 χιλιόμετρα κατ’ ελάχιστο – σύμφωνα με τα λεγόμενα των Ισπανών.

eezon 15

Το e3 ζυγίζει 200 κιλά, κυλά πάνω σε 14ρηδες τροχούς και η τελική του ταχύτητα φτάνει στα 100 km/h, ενώ διαθέτει μόνο κανονικό φορτιστή για σύνδεση με οικιακό δίκτυο , στο οποίο απαιτούνται από 1.5 ως 2.5 ώρες για πλήρη φόρτιση, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας που έχει φορεθεί – όχι fast charging λοιπόν σε πρώτη φάση.

eezon 16

Από πλευράς εξοπλισμού, το ηλεκτρικό τρίκυκλο της Eezon φορά μια έγχρωμη οθόνη 6 ιντσών με ικανότητα συνδεσιμότητας με έξυπνο τηλέφωνο, on board GPS και συνοδεύεται από μια σχετική εφαρμογή που κάνει τις ρυθμίσεις και τον έλεγχο του e3 εύκολη υπόθεση.

eezon 17

Διαθέτει ακόμη LED φώτα, αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα για ένα full face κράνος και μπορεί να φορτωθεί με ένα έξτρα μπαούλο που μπαίνει ανάμεσα στους δύο πίσω τροχούς του οποίου η χωρητικότητα περιγράφεται μόνο ως XL.

Το Eezon e3 προς το παρόν δεν υπάρχει, παρά μόνο στα εικονιζόμενα ψηφιακά σχέδια. Οι δημιουργοί του ισχυρίζονται πως σύντομα θα αποκαλύψουν μέσω της σελίδας τους στο Facebook τιμές και περισσότερες πληροφορίες – οι οποίες ελπίζουμε να περιλαμβάνουν και διαθεσιμότητες, τόσο σε χρόνους όσο και σε τόπους. Αυτό που μας λένε πάντως και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, είναι πως έχει ήδη ταξινομηθεί στην Ε.Ε. στην κατηγορία L5e τρικύκλων που οδηγούνται με διπλώματα Α1 και πάνω.

Ιστοσελίδα εταιρείας: Eezon

eezon 19

eezon_5.jpgeezon_13.jpgeezon_19.jpgeezon_3.jpgeezon_6.jpgeezon_15.jpgeezon_8.jpgeezon_10.jpgeezon_11.jpgeezon_14.jpgeezon_2.jpgeezon_17.jpgeezon_7.jpgeezon_12.jpgeezon_16.jpgeezon_4.jpgeezon_18.jpgeezon_1.jpgeezon_20.jpgeezon_9.jpg