Νέα Μοντέλα

lightning ls218 3

Έρχεται η ταχύτερη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα του κόσμου

Η Lightning Motorcycles είναι μια σχετικά μικρή εταιρεία από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αλλά το πλάνο της είναι αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους της. Βλέπετε, εδώ και μερικά χρόνια, έχει παρουσιάσει την απόλυτη ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα, με επιδόσεις που δεν έχουν αντίπαλο στον ηλεκτρικό κόσμο και δύσκολα βρίσκουν ανταγωνισμό και στο ευρύτερο σύμπαν της μοτοσυκλέτας. Και αυτό είναι και το μοναδικό μοντέλο που διαθέτει ως αυτή τη στιγμή.

Το LS-218 παίρνει το όνομά του από την επίδοση που σημείωσε ως πρωτότυπο το 2011 στην αλμυρή έρημο Bonneville, όταν έγραψε κάτι παραπάνω από 218 μίλια ανά ώρα, δηλαδή ξεπέρασε τα 350 km/h. Χάρη σε αυτήν την επίδοση χρίστηκε και επίσημα η πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που ξεπερνά τα 200 mph (320 km/h) και φυσικά κατοχύρωσε το παγκόσμιο ρεκόρ της ως ταχύτερη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα στον κόσμο, επίδοση που δκατηρεί ακόμη - η Lightning μάλιστα τη λανσάρει ως την «ταχύτερη και πιο εξελιγμένη μοτοσυκλέτα παραγωγής» γενικώς.

lightning ls218 4

Η ουσία είναι πως η Lightning μόλις δημοσίευσε στα κοινωνικά της δίκτυα μια φωτογραφία από τη γραμμή συναρμολόγησης των LS-218 και στην επίσημη ιστοσελίδα της πλέον μαζεύει προ-παραγγελίες για το θηρίο με τις μπαταρίες.

Η μοτοσυκλέτα κινείται από ένα υγρόψυκτο μοτέρ IPM (μόνιμου μαγνήτη) που αποδίδει στο μέγιστό του 200 hp και πάνω από 23 kg.m ροπής, για τελική ταχύτητα 210 mph (350 km/h) και αυτονομία που ξεκινά από 160 χιλιόμετρα με μια φόρτιση. Όλα αυτά για ένα συνολικό βάρος 225 κιλών που δεν ακούγεται καθόλου, μα καθόλου άσχημα.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη μικρότερη των τριών διαθέσιμων μπαταριών, με χωρητικότητα 12 kWh. Ο πελάτης μπορεί ακόμη να επιλέξει μπαταρίες 15 και 20 kWh, για αυτονομίες που φτάνουν ως 240 και 290 km αντίστοιχα. Να τονίσουμε πως αυτές οι μετρήσεις αυτονομίας αντιστοιχούν σε μικτή χρήση πόλης-αυτοκινητοδρόμου και φυσικά σε ταχύτητες εντός νόμου.

Lightning LS218 stin paragogi

Παρόλα αυτά, η Lightning μας λέει πως κατά τη διάρκεια της επιτάχυνσης στα 218 mph στη Bonneville η μοτοσυκλέτα τους «έκαψε» 18 σεντς (ΗΠΑ), δηλαδή το αντίστοιχο σε κατανάλωση βενζίνης ήταν περίπου 4.75 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Όσο καίει ένα Honda NC750 δηλαδή…

Βέβαια λίγη παρηγοριά θα προσφέρει η οικονομία αν σε αυτές τις ταχύτητες η αυτονομία πέφτει σε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, πάντως η Lightning εξοπλίζει το LS-218 και με κύκλωμα ταχείας φόρτισης, η οποία απαιτεί μόλις μισή ώρα σε ανάλογο φορτιστή ή δύο ώρες σε μια παροχή Level 2 – δεν ξεκαθαρίζεται όμως πόσες ώρες θέλει σε μια απλή οικιακή παροχή, η οποία μπορεί να αποδίδει μόλις το ένα τρίτο της Level 2 σε χιλιόμετρα αυτονομίας ανά ώρα φόρτισης.

lightning ls218 2

Η μοτοσυκλέτα λοιπόν προσφέρεται με την παραπάνω επιλογή ανάμεσα σε τρεις μπαταρίες, ενώ ο πελάτης μπορεί ακόμη να επιλέξει διάφορα στοιχεία κατά το προσωπικό του γούστο. Μεταξύ αυτών και οι αναρτήσεις, καθώς η Lightning συνεργάζεται με τη Race Tech για ένα ανεστραμμένο μπροστινό που φτιάχνεται στα μέτρα της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας με αγωνιστική χρήση κατά νου, αλλά ο πελάτης μπορεί να παραγγείλει τη μοτοσυκλέτα του και με Öhlins FGRT αν θέλει. Πίσω το αμορτισέρ είναι σε κάθε περίπτωση ένα Öhlins ΤΤΧ36.

Οι τιμές ξεκινούν από €34,000 (ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ΗΠΑ της 17 Δεκεμβρίου 2018) για τη μικρότερη μπαταρία, ανεβαίνουμε στα €38,000 για τα 15 kWh και κορυφώνουμε στα €41,000 για το μεγάλο πακέτο των 20 kWh.

Για χρόνους παραγωγής και χώρες διάθεσης της μοτοσυκλέτας ακόμη δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την τρελή αίσθηση επιτάχυνσης του LS-218 και τις επιπτώσεις της στον μέσο μοτοσυκλετιστή:

LS218_specs_new.jpgLightning_LS218_stin_paragogi.jpglightning-ls218-3.jpglightning-ls218-2.jpglightning-ls218-1.jpglightning-ls218-6.jpggroup-action_EPOWER_MANS.jpglightning-ls218-4.jpg