Νέα Μοντέλα

Render 1

Το hoverbike Kirby φέρεται να είναι καθ’ οδόν

Πολλάκις έχουμε αναφερθεί σε μια μοτοσυκλέτα με τον χαρακτηρισμό «πετάει», αλλά πιθανότατα ουδέποτε δεν το εννοήσαμε τόσο κυριολεκτικά.

Ο λόγος για το Project Helios, ή αλλιώς Kirby, τη μοτοσυκλέτα που ονειρεύεται να βάλει σύντομα στην παραγωγή η Rosa Motor Company του Christian LaRosa (εξ ου και το όνομα της εταιρείας, προφανώς) από την Τάμπα των ΗΠΑ.

Το σχέδιο αυτό περιγράφεται από τον ίδιο τον δημιουργό του ως εξής: Φανταστείτε μια πανίσχυρη σπορ μοτοσυκλέτα, λ.χ. μια Ducati Panigale Superleggera, και προσθέστε σε αυτήν την ικανότητα να αιωρείται και να πετά.

Η όλη ιδέα ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2017 και στη βάση της αφορά μια μοτοσυκλέτα με άφθονο εξωτικό εξοπλισμό, αντάξιο μιας πανάλαφρης μοτοσυκλέτας όπως η Superleggera, κινούμενη αποκλειστικά από ηλεκτρικό κινητήρα.

Μέσα σε περίπου έναν χρόνο η ομάδα του Project Helios είχε φτιάξει ένα πρώτο πρωτότυπο – κωδικά ονομασμένο Βεατρίκη – που κατάφερε να πετύχει να αιωρείται (hover) σταθερά και κατά βούληση. Τώρα βέβαια, από κει μέχρι να έχουμε μια superbike με ικανότητες πτήσης απέχει πολύ, έτη φωτός πολύ. Μα το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει και ο LaRosa ανακοινώνει με περηφάνεια διάφορα αισιόδοξα σχέδια.

Λ.χ., στην τελική της μορφή η μοτοσυκλέτα θα διαθέτει εξελιγμένο μηχανισμό αιώρησης και πτήσης που στην ουσία χρησιμοποιεί τέσσερα hover motors, τα οποία υπάρχουν επιπλέον του βασικού ηλεκτροκινητήρα της μοτοσυκλέτας που θα χρησιμοποιείται στον δρόμο, αλλά θα προσφέρει και ώθηση στον αέρα.

Render 2 1024x586

Όπως το οραματίζονται, το ιπτάμενο Kirby – αυτό πιθανότατα θα είναι το όνομα του τελικού μοντέλου παραγωγής, αν και όταν παραχθεί – θα χρειάζεται να επιταχύνει ως τα 130-145 km/h στο έδαφος πριν η αεροδυναμική του το ανασηκώσει από τον μπροστινό τροχό πρώτα, όπως ακριβώς απογειώνεται ένα αεροπλάνο.

Από τη στιγμή που θα βρεθεί στον αέρα, ο LaRosa εκτιμά πως θα επιτυγχάνει τελική ταχύτητα μεταξύ 300 και 500 mph, δηλαδή 480-800 km/h! Παράλληλα, στόχος του είναι να το φτιάξει έτσι ώστε να εντάσσεται στην κατηγορία Superlight των αεροσκαφών, ώστε να μη χρειάζεται δίπλωμα πιλότου (στις ΗΠΑ αυτό).

Οι δε αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας θα είναι εξοπλισμένες με τον κατάλληλο υδραυλικό μηχανισμό που θα μαζεύει και θα κρύβει τους τροχούς όταν δε χρειάζονται, δηλαδή εν πτήση.

Ωραία και υπεραισιόδοξα ακούγονται όλα αυτά, αλλά, σοβαρά τώρα, ποιος δε θα ήθελε μια μοτοσυκλέτα με αυτή την εμφάνιση που να κάνει το Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε κάτι παραπάνω από μισή ωρίτσα πετώντας; Ή, μόλις κολλήσει σε μασίφ μποτιλιάρισμα να το σηκώνει και να φεύγει;

Για να δούμε αν όντως θα μπορούσε ποτέ να φτιαχτεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη. Ο LaRosa ισχυρίζεται πως αυτόν τον καιρό είναι σε διαδικασία κατασκευής του δεύτερου πρωτοτύπου, το οποίο πλέον θα έχει όλον τον αναμενόμενο τελικό εξοπλισμό και πλήρες φέρινγκ. Φυσικά και στόχος είναι να προκύψει πλήρως λειτουργικό, διότι πάνω σε αυτό θα βασιστεί η τελική έκδοση παραγωγής που οραματίζεται η Rosa Motor Company.

Και, αν τα καταφέρει, θα μας δώσει την πρώτη ιπτάμενη μοτοσυκλέτα με ηλεκτρικό κινητήρα – άρα μηδέν ρύπους και θόρυβο – με βάρος που εκτιμάται πως δε θα ξεπερνά τα 180 κιλά (!) και θα πωλείται σε τιμή ανάλογη μιας Superleggera. Προφανώς δε θα είναι φτηνό, δηλαδή, αλλά ούτε και ανυπολόγιστα απρόσιτο και, στην τελική, αν δεν κοστίζει αυτό τι θα κοστίζει;

Αν θέλετε να συνεισφέρετε στη δημιουργία του, αυτόν τον καιρό τρέχει μια καμπάνια crowdfunding Kickstarter με στόχο να συγκεντρωθεί το ποσό που χρειάζεται για την ολοκλήρωση του δεύτερου πρωτοτύπου. Ενισχύστε εδώ