Νέα Μοντέλα

Elw DOM Amp Yellow Denim.0003

Το πρώτο ηλεκτρικό βήμα έρχεται μέσα στο 2019

Ανοίγουν σήμερα στο Las Vegas των ΗΠΑ οι πύλες της CES 2019 (Consumer Electronics Show), δηλαδή μιας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον πλανήτη για κάθε λογής νέες τεχνολογίες. Αυτό το πεδίο αποδεικνύεται εξαιρετικά γόνιμο για την έκθεση προϊόντων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτρική μετακίνηση και ειδικά αυτές που προέρχονται από τις ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει αναλόγου κύρους και δημοσιότητας έκθεση μοτοσυκλετών σε Αμερικανικό έδαφος.

Η Harley-Davidson πριν μερικές ώρες παρουσίασε ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ «το ηλεκτρικό Live Wire, τιείναι και πότε έρχεται», ανακοινώνοντας μερικά ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τελική του τιμή στις ΗΠΑ.

LiveWire Action4

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το πιο ζουμερό, τη λυπητερή: η νέα μοτοσυκλέτα θα πωλείται από $29,799 (περίπου €26,000 με ισοτιμία 8/1/2019) και θα είναι διαθέσιμη από τον ερχόμενο Αύγουστο σε τρία χρώματα, πορτοκαλί, μαύρο και κίτρινο.

Πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουμε στη διάθεσή μας ακόμη, αλλά στο Las Vegas ο διευθύνων σύμβουλος της H-D, Matt Levatich, απεκάλυψε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η μοτοσυκλέτα επιταχύνει στα 100 km/h από στάση σε λιγότερο από 3.5 δευτερόλεπτα, διαθέτει μετάδοση μίας μόνο σχέσης και η θεωρητική αυτονομία της φτάνει ως τα 177 km. Να ξεκαθαρίσουμε πως αυτή τη τιμή υπολογίζεται για χρήση σε αστικούς δρόμους, άρα δε μπορούμε να ξέρουμε τι θα καταφέρει στον αυτοκινητόδρομο – με ανοικτό το γκάζι, πάντως, λογικά το τελικό νούμερο θα είναι σημαντικά μικρότερο.

Elw DOM Vivid Black .0003

O ηλεκτρικός κινητήρας Revelation θα συνοδεύεται με τα βασικά συστήματα ασφαλείας, ABS και traction control, ένα σύνολο που η H-D βαπτίζει (κάπως παραπλανητικά, είναι η αλήθεια) ως Electronic Chassis Control.

Παράλληλα, το Live Wire θα είναι εξοπλισμένο με το σύστημα H-D Connect, δηλαδή η μοτοσυκλέτα θα είναι συνδεδεμένη με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και θα μπορεί να μεταδίδει στο smartphone του ιδιοκτήτη της πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση φόρτισης (στάθμη μπαταρίας, υπολειπόμενη αυτονομία, χρόνος φόρτισης), εύρεση σημείων φόρτισης, υπενθυμίσεις συντήρησης και άλλες ενημερώσεις, καθώς και μια σειρά εργαλείων προστασίας από κλοπή, όπως τοποθεσία της μοτοσυκλέτας (μέσω GPS) και συναγερμό σε προσπάθεια παραβίασής της καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Ένα ακόμη ιντριγκαδόρικο στοιχείο που δεν εξηγήθηκε επαρκώς αφορά στον ήχο του Live Wire, καθώς ο Levatich απεκάλυψε πως η μοτοσυκλέτα σχεδιάστηκε να παράγει έναν νέο, χαρακτηριστικό ήχο καθώς επιταχύνει. Ο ίδιος τον αποκαλεί «φουτουριστικό ήχο της απαλής, ηλεκτρικής ισχύος της μοτοσυκλέτας», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

LiveWire2

Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι και οι πρώτες μοτοσυκλέτες θα είναι διαθέσιμες από τον Αύγουστο σε ΗΠΑ και επιλεγμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Ο υπόλοιπος κόσμος θα ακολουθήσει.

Προφανώς προκύπτουν διάφορα ερωτήματα που ουδείς μπορεί ακόμη να απαντήσει. Λόγου χάρη, όταν λέμε «τιμή από €26,000» υπονοείται πως θα υπάρχουν και ακριβότερες εκδόσεις. Αυτές θα διαφέρουν σε εξοπλισμό ή μήπως θα έχουμε και διαφορετικές χωρητικότητες μπαταρίας; Άγνωστο προς το παρόν.

Πλέον όμως μετράμε αντίστροφα για την επόμενη μέρα (και) της Harley-Davidson, η οποία πλέον δέχεται και προπαραγγελίες για την πρώτη της ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.

LiveWire2.jpgLiveWire-Action4.jpgElw_DOM_Amp_Yellow_Denim.0003.jpgElw_DOM_Vivid_Black_.0003.jpg