Νέα Μοντέλα

essence 6

Ηλεκτρική μοτοσυκλέτα από τη Γαλλία που ξηλώνει την άσφαλτo (μάλλον κυριολεκτικά)

Παρακαλώ σημειώστε: 205 άλογα, 41 κιλά ροπής, 187 κιλά, 2.8 δευτερόλεπτα τα 0-100 km/h. Κάπου εδώ θα μπορούσε να τελειώσει αυτή η είδηση. Τι να πεις μετά από αυτό δηλαδή; Εντάξει, ας πούμε δυο πράγματα παραπάνω για τη μοτοσυκλέτα που έχει το θράσος να μοστράρει τέτοια νούμερα.

Πριν μερικά χρόνια η Γαλλική νεόφυτη εταιρεία Essence Motorcycles παρουσίασε μια πρωτότυπη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που περισσότερο εντυπωσίασε με τη σχεδίασή της. Το στοιχείο που τράβηξε τα βλέμματα ήταν η σανίδα (κυριολεκτικά) που λειτουργούσε ως σέλα και υποπλαίσιο. Πίσω από τα διάφορα σχόλια περί της άνεσης που αυτή θα προσφέρει, τα τεχνικά της στοιχεία πέρασαν σε δεύτερη μοίρα - ήταν άλλωστε ένα πρωτότυπο.

essence e raw v4

Τώρα λοιπόν οι Γάλλοι επιστρέφουν με την τέταρτη γενιά εκείνου του πρωτοτύπου που ονομαζόταν e-Raw, την έκδοση Signature. Σε αυτό η ξύλινη σέλα έχει αντικατασταθεί από ένα κομμάτι αλουμινίου στο ίδιο έντονα κυρτό σχέδιο και αυτή τη φορά δεν είναι το κεντρικό σημείο εστίασης.

Αυτό δε συμβαίνει επειδή το μέταλλο είναι πιο άνετο από το ξύλο για να κάθεσαι, μα γιατί τώρα ανακοινώθηκαν και τα νούμερα απόδοσης της μοτοσυκλέτας, τα οποία είναι κάπως ... απόκοσμα.

essence 5

Θα διατεθεί σε δύο εκδόσεις, μια ας πούμε φυσιολογική με απόδοση 109 hp, μπαταρία 12 ως 18 kWh, μέγιστη ροπή 21.4 kg.m, αυτονομία 150 ως 200 km και συνολικό βάρος 167 κιλών. Αυτή είναι η Version Initiale, δηλαδή η Αρχική Έκδοση.

Δίπλα της ωστόσο βρίσκεται η Version Survoltée, δηλαδή η Υπερενθουσιώδης Έκδοση, όπου στη μητρική γλώσσα των κατασκευαστών της (Γαλλικά) παίζει ένα μάλλον προφανές λογοπαίγνιο με τα Volt, τη διαφορά δυναμικού της μπαταρίας της - και το οποίο χάνεται στην Ελληνική μετάφραση.

essence 11

Αυτή η έκδοση λοιπόν φορά μια μπαταρία 15 ως 20 kWh, παράγει 205 άλογα και η μέγιστη ροπή της φτάνει στα 41 kg.m! Το δε βάρος της δεν ξεπερνά τα 194 κιλά, τα οποία μπορούν να πέσουν στα 187 αντικαθιστώντας κάποια μέρη της με ανθρακόνημα.

Η αυτονομία της φτάνει στα 220 km (πραγματική, λένε οι Γάλλοι), τα 0-100 km/h καλύπτονται σε μόλις 2.8 δευτερόλεπτα και η τελική της ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 200 km/h - όσο ακριβώς και στη βασική έκδοση.

essence 3

Το σύνολο κινητήρα και μπαταριών κρεμιέται στο κέντρο ενός ατσάλινου χωροδικτυώματος και επενδύεται με αναρτήσεις της Ohlins και φρένα της Beringer.

Κι επειδή οι Γάλλοι είναι και μερακλήδες, τιμούν το όνομα της εταιρείας τους που μεταφράζεται ως Ουσιώδεις Μοτοσυκλέτες και έτσι το e-Raw πιθανότατα θα πωλείται χωρίς καθόλου ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Εδώ που τα λέμε, δεν ξέρω αν υπάρχει καν traction control στην αγορά που να μπορεί να ανταπεξέλθει σε ροπή που θα περίμενε κανείς από την ταχεία του ΟΣΕ. Ποιος ο λόγος να έχεις τόση ροπή, αν είναι να δουλεύει διαρκώς το TC κόβοντας το γλέντι; Καλύτερα σκέτο, να εκπαιδεύεται ο αναβάτης της στον απόλυτο έλεγχο του γκαζιού.

essence 9

Το e-Raw βγαίνει στην αγορά με μια αναμενόμενα αλμυρήταμπέλα τιμής, ξεκινώντας από τα €29,000. Αυτό προφανώς αφορά στη βασική έκδοση και μετά αρχίζεις να προσθέτεις. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πόσες επιλογές μπαταρίας θα είναι διαθέσιμες, οπότε εύλογα φανταζόμαστε πως η καλή, η ροπάτη έκδοση με τη μέγιστη μπαταρία (αυτή που θέλουμε όλοι δηλαδή), θα κοστίζει αρκετά πιο ψηλά.

Essence Motorcycles

essence-6.jpgessence-10.jpgessence-5.jpgessence-1.jpgessence-4.jpgessence-e-raw-v4.jpgessence-3.jpgessence-8.jpgessence-11.jpgessence-7.jpgessence-9.jpgessence-2.jpg