Νέα κόσμου

pic 001

Πρώτο βήμα η αγορά της Ταϊβάν

Η Gogoro είναι μια εταιρεία από την Ταϊβάν φτιάχνει μικρά ηλεκτρικά σκούτερ για χρήση πόλης, ωστόσο το ενδιαφέρον δεν εστιάζει ακριβώς σε αυτά, μα μάλλον στον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα της φόρτισής τους.

Συγκεκριμένα, η Gogoro χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μπαταριών, στήνοντας αυτόματους πωλητές σε διάφορα σημεία της πόλης στα οποία απλά αφήνεις την άδεια σου μπαταρία και, με μια ελάχιστη χρέωση που αντιστοιχεί στο κόστος φόρτισής της, παίρνεις μια φρέσκια.

Η εταιρεία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να στήνει το δίκτυό της στην Ταϊβάν, ενώ τα σκούτερ της βρήκαν μια ακόμη εφαρμογή στο Παρίσι, χάρη στην εταιρεία Coup που προσπαθεί να φτιάξει εκεί ένα δίκτυο κοινόχρηστων ηλεκτρικών σκούτερ με τη βοήθεια και της Bosch.

Φυσικά για τη Gogoro αυτό που σίγουρα υπάρχει βαθύτερα στο μυαλό τους είναι να καταφέρουν να κάνουν τα μηχανήματά τους συμβατά και με μπαταρίες άλλων κατασκευαστών, ώστε όλοι να χρησιμοποιούν το δίκτυό της.

Λογικότατα η Gogoro δεν έχει ούτε το όνομα, ούτε την οικονομική δύναμη να τα βάλει με τα μεγαθήρια της μοτοσυκλέτας όταν αυτά θα μπουν για να καλά στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης, έτσι προσπαθεί να βρει πρόσφορο έδαφος για την καινοτόμο ιδέα της όσο οι μεγάλοι ακόμη ασχολούνται με βενζινοκινητήρες – διότι από την επόμενη δεκαετία αλλάζουν άρδην τα κόζια…

Ionex0001

Διά του λόγου το αληθές, η Kymco πρόσφατα αποφάσισε να ξεκινήσει μια ανάλογη κίνηση με το Ionex και το δικό της δίκτυο φόρτισης και ανταλλαγής μπαταριών, προσκαλώντας και όλους τους άλλους κατασκευαστές να μοιραστούν μαζί της την αρχιτεκτονική των μπαταριών τους, ώστε να είναι συμβατοί με τα μηχανήματά της. Πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια να μεταφέρει το ίδιο παράδειγμα της Gogoro, αυτή τη φορά από μια εταιρεία με έτοιμη, στημένο παγκόσμιο δίκτυο.

Τώρα, η Yamaha ανακοινώνει πως ξεκίνησε να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Gogoro στην αγορά της Ταϊβάν. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το σενάριο όπου η Gogoro θα εξελίσσει και θα παράγει τα ηλεκτρικά σκούτερ της Yamaha, με την πρόβλεψη πως αυτά θα εντάσσονται στο δίκτυο φόρτισης και ανταλλαγής μπαταριών της πρώτης.

Κεντρικό ρόλο θα παίξει η κοινή συνεργάτιδα των δύο εταιρειών, Sumitomo Corporation, με στόχο το πρώτο μοντέλο να είναι στην αγορά μέσω της Yamaha Motor Taiwan το καλοκαίρι του 2019.

Προφανώς αυτή η συνεργασία έρχεται σε μια ακόμη προσπάθεια να στηθεί ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγής μπαταριών. Πρόκειται για μια προφανή απάντηση στις φιλοδοξίες της Kymco, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και η Honda έχει μπει στο κόλπο επεξεργαζόμενη ένα ανάλογο σχέδιο με τη συνεργασία της Panasonic.

Είναι μάλλον προφανές πως ο μεγάλος πόλεμος θα στηθεί γύρω από τις συμβατότητες των μπαταριών με τους εκάστοτε σταθμούς φόρτισης και ανταλλαγής, καθώς έχουμε ήδη τρία διαφορετικά πρωτόκολλα καθ’ οδόν (Gogoro/Yamaha, Honda/Panasonic, Kymco) και όλο το παιχνίδι ενδεχομένως θα παιχτεί γύρω από το ποιος θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους περισσότερους συνεργάτες από τις μικρότερες εταιρείες που ίσως να μην έχουν τη δύναμη να στήσουν ένα δικό τους παγκόσμιο δίκτυο.

Το ιδανικό για μας βέβαια θα ήταν να προέκυπτε ένα κοινό δίκτυο για όλες τις μάρκες, συνεισφέροντας στο να ξεπεραστεί άμεσα ένα θεμελιώδες πρόβλημα των σημερινών ηλεκτρικών οχημάτων: ο μεγάλος χρόνος φόρτισης των μπαταριών, κάτι που παρακάμπτεται άνετα με την ευχέρεια ανταλλαγής.

Οι πρώτες κανονιές του επερχόμενου ηλεκτρικού πολέμου αντηχούν ήδη από τα βάθη της Ασίας.