Νέα κόσμου

charging station 800

Δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ξεκινήσει από τις 14 Νοεμβρίου 2018 τη δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τις υποδομές επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας.

Η διαδικασία ουσιαστικά ξεκίνησε με την κοινοτική οδηγία 2014/94/ΕΕ που προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων εναλλακτικών καυσίμων και ορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές γι’ αυτά, συμπεριλαμβάνοντας, όχι μόνο τα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και τα σημεία εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και υδρογόνο.

Η οδηγία αυτή ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία το 2016 με τον νόμο 4277/2016 (άρθρο 53, παρ. 1).

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, αυτή τη στιγμή στην ΕΕ διακρίνονται 4 μοντέλα τέτοιων δημόσιων υποδομών που προβλέπονται (ή δεν απαγορεύονται) από την αρχική οδηγία.

Το Ανταγωνιστικό μοντέλο αφορά την ελεύθερη ανάπτυξη δημοσίων δικτύων από ιδιώτες, ενώ το μοντέλο Διαχειριστή Συστήματος Διανομής προβλέπει ένα κεντρικό δίκτυο που ανήκει και λειτουργεί υπό την όποια νομική οντότητα αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Η τρίτη επιλογή είναι η σύνθεση των δύο πρώτων, δηλαδή υπάρχει ένας κεντρικός Διαχειριστής Συστήματος Διανομής, αλλά οι ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τη δημιουργία υποδομών μέσω Διαγωνισμού και Παραχώρησης της ιδιότητας αυτής από τον Διαχειριστή.

Τέλος, ως τέταρτη επιλογή νοείται ένα υβρίδιο των παραπάνω, όπου τόσο ο κρατικά θεσμοθετημένος Διαχειριστής του δικτύου, όσο και οι ιδιώτες μπορούν να επενδύσουν σε υποδομές, στα πλαίσια μιας ελεύθερης αγοράς.

Η ΡΑΕ ξεκίνησε την ελεύθερη αυτή διαβούλευση, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προτάσεις και σχόλια έως την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 με ηλεκτρονική επιστολή (email) στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Μετά τη λήξη της διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τους συμμετέχοντες σε αυτήν, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών τους.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ΡΑΕ