Νέα κόσμου

 
Electriq 4

Πολλά υποσχόμενη τεχνολογία υδρογόνου

Η Electriq, μια εταιρεία με ρίζες στο Ισραήλ και την Αυστραλία, ισχυρίζεται πως έχει στα χέρια της το καύσιμο του μέλλοντος, αυτό που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο όλες τις επωφελείς πλευρές των ορυκτών καυσίμων, του υδρογόνου και των μπαταριών.

Ουσιαστικά, αυτό που έχει βρει η Electriq είναι ένας απλός τρόπος να αποθηκεύει σταθερά το υδρογόνο σε ένα υγρό μείγμα. Έτσι, βγάζει από τη μέση όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την αποθήκευση και μεταφορά του υδρογόνου.

Η τεχνολογία της βασίζεται σε μια πολύ απλή και οικονομική διαδικασία δημιουργίας ενός υγρού μείγματος με βάση το νερό, στο οποίο το υδρογόνο αποθηκεύεται σε περιεκτικότητα της τάξης του 3%.

Αυτό μεταφέρεται και αποθηκεύεται πανεύκολα με το υπάρχον σύστημα βυτιοφόρων, πλοίων και δεξαμενών, χωρίς να απαιτείται καμιά μετατροπή σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων.

Electriq Car v4

Στο όχημα, το μόνο που απαιτείται είναι η προσθήκη του ρεζερβουάρ της Electriq, παρέα με έναν μηχανισμό ελέγχου που οι δημιουργοί του αποκαλούν Switch, δηλαδή Διακόπτη. Είναι ο μηχανισμός αυτός που διαχωρίζει το καθαρό υδρογόνο από τον διαλύτη του, ώστε να τροφοδοτήσει τις κυψέλες καυσίμου (fuel cells) με πρώτη ύλη για να παράξουν ηλεκτρισμό.

Κατά την Electriq, το μόνο που χρειάζεται για να εφαρμοστεί το σύστημά της σε οποιοδήποτε όχημα χρησιμοποιεί κυψέλες καυσίμου είναι η προσθήκη του ρεζερβουάρ με το switch. Καμιά άλλη μετατροπή.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το σύστημα αυτό προσφέρει διπλάσια αυτονομία (για τον ίδιο όγκο καυσίμου) από άλλα είδη ενέργειας κίνησης (μπαταρία, βενζίνη, πετρέλαιο κλπ) στη μισή τιμή, υπολογισμένης βάση του κόστους παραγωγής.

Στα σημαντικότατα πλεονεκτήματά του μετράμε επίσης την εύκολη προσαρμοστικότητά του, καθώς μπορεί να ενσωματωθεί ως έχει στα υπάρχοντα συστήματα τροφοδοσίας των εταιρειών καυσίμων: κουμπώνει ως έχει στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ και στο βενζινάδικο δεν απαιτούνται αλλαγές για να του αφιερώσει μία ή περισσότερες αντλίες.

Έτσι έχουμε καθαρή ενέργεια, με καυσαέρια που στην πλειοψηφία τους είναι υδρατμοί (νερό) συν το υγρό μέσο μεταφοράς του υδρογόνου, το οποίο κατά την Electriq είναι 100% ανακυκλώσιμο και ουδόλως επιβαρυντικό για το περιβάλλον.

Κατά τον ανεφοδιασμό πρέπει πρώτα να αντληθεί το υγρό που απέμεινε στο ρεζερβουάρ μετά την απομάκρυνση του υδρογόνου. Αυτό δε δημιουργεί πρόβλημα ρύπανσης, διότι απλά επιστρέφεται στο εργοστάσιο και ξαναεμπλουτίζεται με υδρογόνο, αλλά συνεπάγεται μερικές πρακτικές δυστοκίες.

Electriq 1

Λόγου χάρη, σου έχει μείνει ένα μέρος του ρεζερβουάρ σε καύσιμο και φτάνεις στο τελευταίο βενζινάδικο για πολλά χιλιόμετρα. Εκεί πρέπει να γεμίσεις, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αδειάσει πρώτα το ντεπόζιτο από το απεμπλουτισμένο υγρό, άρα ένα μέρος του ωφέλιμου υδρογόνου (που είχες πληρώσει) θα πάει χαμένο.

Η Electriq έρχεται να γεμίσει ένα κενό που δημιουργείται συστημικά: αφενός η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση μας έρχεται υποχρεωτικά από πάνω μέσω νομοθεσίας, όμως η σχετική τεχνολογία και ειδικά αυτή των μπαταριών είναι ακόμη αρκετά βήματα πίσω σε πρακτικά ζητήματα. Οι μπαταρίες αυτή τη στιγμή είναι βαριές, πανάκριβες, θέλουν ατελείωτες ώρες για να φορτίσουν, απαιτούν σπάνια μέταλλα για την κατασκευή τους και είναι τοξικές ως απόβλητα.

Από την άλλη, το υδρογόνο υπάρχει σε αφθονία στη Φύση, δε μολύνει, τροφοδοτεί ηλεκτροκινητήρες με υπάρχουσα, γνωστή τεχνολογία (fuel cells) και, ακόμη και σε περίπτωση εκρηκτικού ατυχήματος, καίγεται ταχύτερα και σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τη βενζίνη.

Τώρα, με τη τεχνολογία της Electriq, μπορεί και να μεταφερθεί εξίσου εύκολα όσο κάθε άλλο υγρό καύσιμο, άρα πλέον το όλο ζήτημα περνά σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο: θα ενδιαφερθούν οι εταιρείες καυσίμων να το εντάξουν στα δίκτυά τους;

Πηγή: Electriq

Φωτογραφίες

Electriq-2.jpgElectriq-4.jpgElectriq_Car-v4.jpgElectriq-1.jpgElectriq-3.jpg


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.