Νέα κόσμου

162717 HONDA COMMITS TO TOTAL ELECTRIFICATION IN EUROPE BY 2025

Βαρύγδουπη ανακοίνωση στη Γενεύη

Το 2017 η Honda δήλωνε πως θέλει ως το 2025 τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών πωλήσεων αυτοκινήτων της να είναι ηλεκτρικά, μια στρατηγική ενταγμένη στο όραμά της για το 2030 που προφανώς αποσκοπεί στην προσαρμογή της σε μια Ευρωπαϊκή πολιτική που στρέφεται στην επιβεβλημένη ηλεκτροκίνηση και η οποία ούτε εξαρτάται από την ίδια, ούτε μπορεί να την παρακάμψει.

Τώρα, με την ευκαιρία του Geneva International Motor Show 2019, η Honda όχι απλώς επιβεβαίωσε το πλάνο της, αλλά ανέβασε το ποντάρισμα ανακοινώνοντας πως ο στόχος πενταετίας πλέον είναι για 100% πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκίνητων. Αυτός δεν αφορά μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και την υβριδική τεχνολογία, η οποία αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη μεταβατική περίοδο από τα ορυκτά καύσιμα στις μπαταρίες.

Στα πλαίσια της ανακοίνωσης αυτής, παρουσίασε και ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο, το ePrototype, το οποίο πρόκειται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος ως προσιτό ηλεκτρικό μεταφορικό μέσο.

Παράλληλα, παρουσίασε δύο νέους συνεργάτες της, τις εταιρείες Moixa και Ubitricity - η πρώτη ειδικεύεται στις έξυπνες μπαταρίες, ενώ η δεύτερη ασχολείται με δίκτυα φόρτισης. Μαζί με αυτές και την Ελβετική EVTEC, η Honda συνεχίζει να εξελίσσει τον Power Manager (στη φωτό), μια συσκευή ελέγχου της φόρτισης που επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία μπαταρίας και δικτύου και αναμένεται να αποτελέσει τον εγκέφαλο των μελλοντικών σημείων φόρτισης της Honda.

Καθώς η έκθεση της Γενεύης είναι ένα πρωτίστως αυτοκινητικό σαλόνι, τα παραπάνω αφορούν κατά κόρον τον κλάδο αυτοκινήτου της Honda, ωστόσο αυτές οι εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση επηρεάζουν αναπόδραστα και τη μοτοσυκλέτα. Αν και ακόμη αυτή η αγορά βρίσκεται πιο πίσω από τα αυτοκίνητα, είναι προφανές πως οι νομικές αποφάσεις πολλών χωρών για στροφή στην καθαρή μετακίνηση μοιραία θα συμπαρασύρουν και τα δίτροχα.

Στην αυριανή μέρα λοιπόν, τα δίκτυα φόρτισης θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη διάδοση των νέων πράσινων τεχνολογιών και φυσικά αυτά θα είναι κοινά για όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, ανεξαρτήτως τροχών. Κατά συνέπεια, οι εξελίξεις αυτές και δη προερχόμενες από τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια μοτοσυκλετών στον κόσμο, οπωσδήποτε φανερώνουν πως το ρεύμα αλλάζει άρδην – ασχέτως αν προς το παρόν η Honda δεν έχει ακόμη ασχοληθεί σοβαρά με το ηλεκτρικό δίτροχο.

4190227eng 01.0
Honda ePrototype